Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Law and International law

May 26, 2023; Boston, USA: IV International Scientific and Practical Conference «SCIENTIFIC PRACTICE: MODERN AND CLASSICAL RESEARCH METHODS»


ФОРМУВАННЯ ІДЕЙ ПРАВА НА ЗАХИСТ В АНТИЧНІЙ ДУМЦІ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ СЬОГОДЕННЯ


DOI
https://doi.org/10.36074/logos-26.05.2023.026
Published
03.06.2023

Abstract

Право на захист є однією з фундаментальних складових прав людини, яке на нашу думку, входить до природного права. У сучасній правовій системі ідеї права на захист розглядаються як важливий елемент прав людини та є частиною конституційних гарантій держави. Поняття права на захист не є новим явищем. Воно існувало ще в давнину, про що свідчать думки античних мислителів. Основні ідеї права на захист були сформовані у античній думці в рамках стародавніх грецьких філософських шкіл, зокрема, у школах Сократа, Платона, Арістотеля та Стоїцизму. «Колискою природно-правових ідей була Антична Європа, а саме Стародавня Греція та Стародавній Рим» - вважає М. Козюбра [1]. Античні мислителі в своїх творах розмірковували про різні аспекти права, в тому числі і права на захист, зокрема через розуміння таких категорій як справедливість, рівність перед законом, а також ролі держави у забезпеченні цих прав. Кожен з них мав свої унікальні погляди на цю тему та надавав їй різний акцент. Історично боротьба за право на захист тісно пов’язана з боротьбою за права людини взагалі.

References

  1. Козюбра М.І. (2021). Доктрина природного права: через історичні злети й падіння до визнання основою найважливіших досягнень сучасної правової теорії та практики. Київ. Право України (1), 12-42.
  2. Платон. (2008). Діалоги. Харків. Фоліо.
  3. Платон. (1999). Діалоги. Київ. Основи.
  4. Платон. Закони. Вилучено з https://psylib.org.ua/books/plato01/30zak01.htm.
  5. Платон. (2000). Держава. Київ. Основи.
  6. Арістотель. (2002). Нікомахова етика. Київ. «Аквілон-Плюс».
  7. Арістотель. (2005). Політика. Київ. «ОСНОВИ».
  8. Ціцерон. (1998). Про державу. Про закони. Про природу богів. Київ.