ВЕТЕРАНСЬКЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА ЗАЙНЯТІСТЬ ЯК ДРАЙВЕРИ ПОВОЄННОГО РЕЗІЛЬЄНТНОГО ВІДНОВЛЕННЯ ГРОМАД - Ляшенко , Вячеслав; Іванов , Сергій; Підоричева , Ірина (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Станом на лютий 2022 в Україні було 770 тис. людей, які мали статус учасника бойових дій. Після повномасштабного російського вторгнення ця цифра буде в рази більшою. За прогнозами кількість ветеранів разом із членами їхніх родин сягне 5 млн осіб [1]. Така велика кількість людей, які пройшли війну, сильно вплине на повоєнний ринок праці. Вдома українські ветерани шукатимуть адекватного заробітку, кар’єрного розвитку. Це люди працездатного віку, українці та українки із почуттям гідності, провідники таких важливих цінностей як воля і відповідальність. Пільг і дотацій їм буде замало, тому головне завдання держави, бізнесу і суспільства полягатиме у створені ефективних механізмів адаптації ветеранів до цивільного життя, відновлення їх потенціалу для відбудови України на економічному фронті.Чому Україні варто придивитись до американської та інших іноземних систем підтримки ветеранів, в яких сферах військовий досвід матиме найвищу цінність та з якими викликами доведеться зіштовхнутись українському бізнесу? Кандидатам, які пройшли військовий вишкіл або ж були учасниками бойових дій, під силу стати рушійною силою позитивних змін.