МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИЛ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ПОТРЕБУЄ МОДЕРНІЗАЦІІ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ - Голота , Анатолій (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Події широкомасштабної агресії Росії проти України виявили величніший рівень духовного (морально-психологічного) стану особового складу Збройних Сил та громадян України як прояв духовного потенціалу держави і всього суспільства. Тобто відбулося майже те, що було закладено у Стратегії воєнної безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 25 березня 2021 року [1]. З перших днів війни громадянами України реалізовувались такі складові духовного потенціалу як прихильність до європейських цінностей, любов до своєї незалежної держави, бажання захищати свою Батьківщину від агресорів, високий рівень національної свідомості та самоорганізації суспільства. В більшості випадків це відбулося як прояв високої оборонної самосвідомості громадян. Таким чином виявилось актуальне завдання щодо продовження забезпечення стабільної і потужної ролі держави, місцевих органів влади та громадських організацій у формуванні морального духу своєї армії. А для цього нам потрібно визнати необхідність зміни поглядів на процеси, в яких роль держави і громадянського суспільства є беззаперечною.