ДО ПРОБЛЕМИ ЛОГОПСИХОДІАГНОСТИКИ РІЗНИХ ВИДІВ ПАМ’ЯТІ ДОШКІЛЬНИКІВ З АЛАЛІЄЮ - Рібцун , Юлія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Свідомі, довільні, опосередковані за своєю структурою вищі психічні функції (ВПФ) мають рефлекторний, саморегулюючий, соціальний характер (О. Лурія). До їх складу входять різні види гнозису, праксису, символічна немовленнєва діяльність (мислення, свідомість, пам’ять, емоції, увага) та мовлення (Т. Візель). Серед ВПФ саме мнестичні функції та операції поряд з увагою [2] відіграють чи не найважливішу роль у формуванні психо-мовленнєвої діяльності у дітей. Саме тому ми й зупинимося на логопсиходіагностиці різних видів пам’яті дошкільників з моторною алалією, адже змістове наповнення методики вивчення ВПФ у молодших школярів з тяжкими порушення мовлення нами вже було репрезентовано в одній з публікацій [3].