КЛІНІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕРСИКОВОЇ ОЛІЇ З ВІТАМІНАМИ A, E ЗОВНІШНЬО НА ШКІРУ В ДІТЕЙ З АТОПІЧНИМ ДЕРМАТИТОМ - Мочульська , Оксана (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Вітаміни А, Е відіграють важливу роль у забезпеченні нормального функціонування шкіри та слизових оболонок, адекватній імунній відповіді, підтриманні стійкості до впливу різних несприятливих зовнішніх факторів. Особлива та важлива роль у регуляції імунної функції належить вітамінам А, Е, взаємозв’язок між їх забезпеченістю та схильністю до шкірних проявів алергії продовжує вивчатися. Забезпеченість вітамінами у дітей з алергічною патологією ще нижча, ніж у аналогічних вікових груп без алергії, що зумовлено гіпоалергенними елімінаційними дієтами. Провідне місце в лікуванні атопічного дерматиту (АД) займає зовнішня терапія Персикова олія має виражені регенеруючі властивості, активує процеси епітелізації, регенерації на пошкоджених ділянках шкіри і слизових оболонок, усуває сухість, лущення, тріщинни, гіперемію. Персикова олія стимулює синтез еластину, колагену в шкірі. Перевагою персикової олії є її гіпоалергенність. Викликає науковий інтерес можливість поєднаного зовнішнього застосування персикової олії та вітамінів А, Е на шкіру при АД у дітей.