ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ СИСТЕМОЮ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ - Вальчук , Микола (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Реформування системи охорони здоров’я в Україні, започатковане у 2015 р. створило нормативно-правові умови для розвитку в ній підприємницької діяльності, яка стимулювала впровадження адекватних форм та методів організації управління, що суттєво підвищило інтерес науковців до вивчення медичного менеджменту. Зміна форм адміністрування і трансформація відносин власності (державної / приватної) в медицині стали підґрунтям для кардинальних зрушень в управлінських стратегіях та стимулювали залучення інноваційних технологій. На зміну пострадянському адміністративно-командному й організаційно-розпорядчому управлінню, директивному і централізованому плануванню галузі у 20-х роках ХХІ століття приходить більш «м’яке» економічно обґрунтоване управління діяльністю медичних закладів та лікарняних установ у вигляді клієнтоорієнтованих практик.