ДО ТЕОРЕТИЧНИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СИЛ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Голота , Анатолій; Кожушко , Микола (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Одним із сучасних напрямків наукових досліджень в Україні сьогодні є формування та використання морально-психологічного потенціалу (стану) особового складу сил безпеки і оборони України як складової бойового потенціалу держави та однієї із важливіших сфер суспільної свідомості. Визначення саме такого розуміння проблеми обумовлено тим, що вже більше трьох десятиліть відбуваються випробування спроможностей незалежної держави України захистити свою соборність та територіальну цілісність. Головним іспитом цієї міцності стало повномасштабне вторгнення фашистської росії. Український народ з перших днів агресії виявив зразки безмежного героїзму: воїнів Збройних Сил України, самовідданий супротив окупантам цивільного населення, його високу самоорганізацію у формуванні бойових добровольчих підрозділів та волонтерського руху, мужність працівників української залізниці, медиків, рятівників тощо. В переважній більшості це відбулося як прояв високої оборонної самосвідомості наших громадян. Таким чином на свідомому рівні, на практиці вони довели своє щире прагнення до створення та захисту незалежної держави України. Тобто українська національна ідея як теорія поновлення української державності отримала втілення у практичних діях громадян України під час найвищих випробувань.