ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА НЕБЕЗПЕЧНОСТІ ЗАБРУДНЕННЯ ҐРУНТУ СУЧАСНИМИ ПЕСТИЦИДАМИ – АМІКАРБАЗОНОМ, БІЦИКЛОПІРОНОМ ТА ПІДІФЛУМЕТОФЕНОМ - Мартіянова , Юлія; Коршун , Марія; Коршун , Ольга; Ліпавська , Алла (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Вступ. Потенційна небезпечність засобів захисту рослин (ЗЗР) та їх діючих речовин для здоров’я населення та стану довкілля пов’язана як з їх токсичністю для ссавців, у тому числі людини, так і з тривалістю перебування у навколишньому середовищі. Шкідливий вплив на популяційне здоров’я високотоксичних (І клас), але нестійких у довкіллі (з періодом напівруйнації у ґрунті не більше 10 діб, у рослинах – не більше 5 діб), сполук може виявитися меншим, ніж токсичних та помірно токсичних (ІІ і ІІІ класи відповідно), але високостійких (з періодом напівруйнації у ґрунті та рослинах більше 60 та 30 діб відповідно).