ОСОБЛИВОСТІ УКРАЇНСЬКОГО ІКОНОПИСУ ДОБИ БАРОКО - Самборська , Олена; Наумова , Марина (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Українська барокова традиція сформувалася в XVII-XVIII століттях і стала важливою частиною національної культури. У них органічно поєднуються різні, на перший погляд, несумісні явища та прагнення виразити вільні емоції, справляючи глибоке враження на людей. Це відповідає сучасним тенденціям соціального культурно-мистецького простору ХХІ століття. Поглиблене вивчення особливостей стилю українського бароко, що характеризується своєрідним універсалістським світоглядом, сприяє глибшому розумінню процесу сучасного культуротворення. Зокрема, все більшого значення набувало дослідження впливу естетичної традиції українського бароко на сучасний іконопис. Як важливий жанр сучасної художньої культури іконопис набув нового змісту та соціального контексту.