СИЛА РОСТУ І ПРОДУКТИВНІСТЬ ПЕРСПЕКТИВНИХ ФОРМ КЛОНОВИХ ПІДЩЕП ВИШНІ В МАТОЧНО-ЖИВЦЕВОМУ САДУ - Гриник , Роман; Кіщак , Юрій (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Важливим напрямом промислового садівництва в сучасних умовах є розширення площ кісточкових культур шляхом і закладення нових інтенсивних садів з використанням слаборослих клонових підщеп. Основним фактором, який стримує збільшення виробництва плодів вишні є дефіцит таких підщеп. В житті плодового дерева підщепа відіграє важливу роль, оскільки відповідає за формування адаптивного потенціалу, терміни проходження фенофаз, морозостійкість та зимостійкість, посухостійкість, витривалість до засолення, а також до важких ґрунтів, близького залягання ґрунтових вод тощо, її довговічність та продуктивність [1, 2].