МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНА БУДОВА НИРКИ СОБАК - Плюта , Лариса (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Для розуміння анатомії треба досконало та чітко знати будову організму тварин, його розвиток та функціонування, в чому і використовують зазвичай макропрепарти організму собак. За результатами наших досліджень було встановлено морфометрію органів сечовиділення у собак, а саме нирок. Нирки собак належать до органів сечовиділення і за класифікації це гладенький одно сосочковий орган. Тобто ниркові піраміди непомітні, маленькі нирки розташовані в один ряд та злилися. Топографічно нирки розташовані в ділянці з першого по третій поперековий хребець поперекової ділянки. Нирки собак парні, товсті, буро-червоного кольору, виконують сечоутворювальну функцію. За типом будови це паренхіматозний, компактний орган, структурно-функціональною одиницею якого є нефрон. Форма нирок у собак вигнуто овальна нагадує товстий біб. Анатомічно на нирці ззовні видно дві поверхні дорсальну та вентральну, два кінці відповідно вперед краніальний, назад каудальний. А також чітко проглядається увігнутий медіальний край з воротами нирки та опуклий латеральний край. На розрізі видно три зони та нирковий сосочок. Зовнішня зона, бурого кольору, це кіркова зона, де розташований нефрон, його ниркове тільце. Внутрішня зона, жовтуватого кольору, це мозкова зона, де видно ниркові піраміди, які закінчуються нирковим сосочком у собак. Нирковий сосочок відкривається в ниркову миску, яка по бокам формує кінцеві заглибини. Між кірковою та мозковою зонами знаходиться проміжна зона, це тонка смужка темно-червоного кольору, в якій знаходяться судини та ниркові тільця. Нирка собаки нараховує до десяти, одинадцяти ниркових пірамід. На печінці собаки права нирка утворює ниркове втиснення.