ЙМОВІРНА ЧАСТОТА КАШЛЮКОВИХ ІНФЕКЦІЙ: СЕРОЛОГІЧНА ПОШИРЕНІСТЬ ТА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ - Смілянська , Майя; Волянський , Андрій; Дідоренко , Тетяна; Большакова , Галина; Голубка , Ольга (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Аналіз порівняння частоти коклюшних інфекцій, оціненої з використанням даних про серологічну поширеність, із захворюваністю на кашлюк, заснованої на зареєстрованих випадках серед населення дозволить краще оцінити тягар кашлюку, а також вплив вакцинації. Тенденція до зростання захворюваності на кашлюк серед дорослих викликає занепокоєння, особливо з урахуванням того, що може підвищити ризик зараження новонароджених та нещеплених дітей, які наражаються на найбільший ризик значної захворюваності, госпіталізації та смерті через кашлюк. Необхідно оцінити тривалість захисту, що забезпечується вакцинацією, як серед дорослого населення загалом, так і серед груп ризику. Такі дані життєво важливі для розробки раціональних, ефективних програм ревакцинації дорослих проти кашлюка.