ПОШИРЕННЯ ОФІЦІЙНОЇ СТАТИСТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ СТАТИСТИКИ - Огарєва , Дарія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Згідно політики поширення офіційної державної статистичної інформації, інформація поширюється з дотриманням принципів статистичної конфіденційності, неупередженості й об’єктивності та виробляється відповідно до плану державних статистичних спостережень з метою задоволення поточних й потенційних потреб користувачів та відповідати основним принципам офіційної статистики стосовно забезпечення її якості, зокрема: актуальності, точності і надійності, своєчасності і пунктуальності, релевантності, узгодженості і порівнянності, доступності і ясності. Сучасна статистична інформація відповідає усім міжнародним та європейським стандартам у галузі статистики з максимальним урахуванням потреб користувачів. Основним та першочерговим інструментом для оприлюднення статистичних даних є вебсайти центрального органу виконавчої влади – Держстат та регіональні управління статистики, місією яких є забезпечення держави та суспільства якісною та неупередженою статистичною інформацією. Виробники офіційної статистичної інформації використовують надсучасні інформаційні та комунікаційні технології, водночас для альтернативи видаються і друковані іміджеві видання. Статистичні відомості використовують урядовці та місцеві органи влади, громадські та міжнародні організації, науковці та освітяни, засоби масової інформації, адже статистична інформація – це важливий інформаційний ресурс для суспільства, який дає можливість проаналізувати соціально-економічний стан країни, зробити міжрегіональні порівняння, простежити тенденції розвитку певних галузей нашої держави та інших країн. Системні аналітики використовують статистичні дані для планування бізнесу або власних потреб, науковці та освітяни для розробки академічних проєктів та наукових робіт, а засоби масової інформації для розповсюдження достовірної інформації. Окрім публікацій у ЗМІ, статистична інформація та новини розміщуються на сторінках соціальних мереж. Також існує додаток «Статистика в смартфоні», який надає можливість оперативно та зручно отримувати публічну інформацію з наборів даних Держстату, розміщених на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Зручний інтерфейс допомагає візуалізувати інформацію наборів даних (лінійний графік, гістограма, карта) за обраними параметрами: показники, класифікації, територія та період. Наразі додаток двомовний (англійська і українська) та доступний для власників гаджетів на операційних системах Android та iOS (iPhone, iPad, Mac), що дає можливість отримати публічну інформацію з наборів даних Держстату, розміщених на вебпорталі відкритих даних data.gov.ua.