ВПЛИВ МІЖНАРОДНОГО ЕКОНОМІЧНОГО ПРАВА НА ГОСПОДАРСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ - Вольтобрісов, Альберт; Саксонов, Владислав (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
В умовах глобалізації та інтеграційних процесів, що характеризують сучасну економіку, взаємодія між міжнародним економічним правом та національним господарським законодавством набуває особливої актуальності для України. Міжнародне економічне право являє собою галузь міжнародного права, що регулює економічні відносини між державами та іншими суб’єктами міжнародного права, включаючи питання торгівлі, інвестицій, інтелектуальної власності та фінансових ринків [1]. Основні принципи міжнародного економічного права включають принцип рівноправності держав, недискримінації, прозорості та передбачуваності правових норм, що сприяють стабільності та розвитку міжнародної економічної співпраці [2]. Господарське законодавство України регулює економічні відносини в рамках національної економіки, визначаючи правовий статус суб’єктів господарювання, порядок укладення та виконання договорів, захист прав підприємців та споживачів. Взаємодія міжнародного економічного права з господарським законодавством України здійснюється через механізми імплементації міжнародних договорів, що передбачає адаптацію національних нормативних актів до міжнародних стандартів, а також через пріоритет міжнародного права над національним у випадках конфлікту [3].