ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АГРОНОМІЧНОЇ ЯКОСТІ ҐРУНТІВ ПРИ СВЕРДЛОВИННІЙ МЕЛІОРАЦІЇ - Павличенко , Артем; Ігнатов , Андрій; Аскеров , Іслам (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Для нашої держави саме сільське господарство виступає провідною галуззю економіки, а його основною складовою є цикли вирощування значної номенклатури сільськогосподарських рослин [1]. Ефективність вирощування вказаних рослин буде похідною рівня родючості ґрунтів; цей показник забезпечує певний ступінь здатності ґрунту до підтримання здорового росту рослин [2]. Прийнято, за усталеною практикою, виділяти наступні складові родючості ґрунтів: біологічну (вона ідентифікується присутністю в ґрунті мікроорганізмів і грибів, що сприяють розкладанню органічних залишків), хімічну (є кількісною ознакою, яка вимірюється вмістом таких корисних компонентів, як от азот, фосфор, калій, інші мікроелементи), фізичну (являється структурною властивістю ґрунту, що визначає його здатність надійно утримувати вологу із паралельним забезпеченням доступу повітря до кореневої системи рослин) [3].