РАДІОАКТИВНІ ЕЛЕМЕНТИ В ПРИРОДНІЙ ВОДІ ЦЕНТРАЛЬНОЇ УКРАЇНИ - Костів , Андрій; Костів , Микола; Борулько , Дар’я (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Вода є основним джерелом життя на Землі, тому її якість має велике значення для здоров’я людей. Наявність радіоактивних речовин у природній та питній воді може становити загрозу для екології та здоров’я населення. В Україні, особливо після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році, посилилося занепокоєння щодо радіоактивного забруднення водних ресурсів. Розглянуто радіаційні аспекти якості природної та питної води в Україні. Показано, що радіоактивність підземних вод в основному є наслідком забруднення природними радіонуклідами та продуктами їх розпаду. Рівень забруднення артезіанських свердловин визначається такими радіонуклідами, як природні U, 222Rn, 226Ra і 228Ra. Поверхневі та підземні води, які є джерелами господарсько-питного водопостачання знаходяться в зоні розташування радіаційних обʼєктів, підлягають контролю на наявність техногенних радіонуклідів 90Sr, 137Cs, а також як ЗН.