МЕТА ДЕРЖАВНОЇ МІГРАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Пилипченко , Олег (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
На сучасному етапі міграція населення стає одним із ключових чинників, що істотно впливають на формування та розвиток стратегічного потенціалу України як керованої системи. Погіршення демографічної ситуації, втрата трудового потенціалу, суттєве зростання зовнішніх міграційних потоків та кількості внутрішньо переміщених осіб послаблюють можливості країни в досягненні довгострокових цілей розвитку. За таких умов державна міграційна політика має бути спрямована на переосмислення поточної ситуації, трансформацію міграції із загрози в ресурс зміцнення національного потенціалу. Стратегічний вектор цієї політики має полягати у формуванні підходів, що сприяють розвитку позитивного впливу міграційних процесів за одночасного зниження їхніх негативних наслідків.