ПРІОРИТЕТНІ МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ТОКСИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЯХ - Шуляк , Світлана; Чечет , Ольга; Гайдей , Ольга; Доброжан , Юлія; Бардик , Іван (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2022)
Нині в Україні оцінка якості і безпечності алкогольних напоїв (виноградних та ігристих вин, пива, горілки, коньяку) здійснюється відповідно до нормативних документів ДСТУ, Наказу МОЗ [[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [14], [15], [16]]. У зв’язку з реформуванням системи технічного регулювання в Україні відбуваються суттєві зміни і в нормативній базі: протягом 2016–2022 рр. поетапно скасовувались міждержавні стандарти (ГОСТ), вносилися зміни в наявні нормативні документи, набували чинності нові національні стандарти, у тому числі гармонізовані з міжнародними та європейськими (ДСТУ, ДСТУ EN, ДСТУ ISO) Відповідно до даних документів алкогольна продукція повинна контролюватись на вміст свинцю, кадмію, міді, цинку, арсену та ртуті [[11]]. Існують різноманітні методи визначення токсичних елементів в алкогольній сировині і продукції, одні з найперших та примітивних – титрометричний та фотометричничний метод, який використовували в 60 – 80 роках для якісного та, в деяких випадках, кількісного визначення токсичних елементів [[19]]. Проте, дані методи вичерпали себе в сенсі складності та затрат праці в процесі підготовки проби, використання широкого спектру реактивів, необхідності великої маси наважки для проведення аналізу та недостатньої точності та чутливості методу.