РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ ЇХНЬОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ - Ємельянов , Олександр; Гаврась , Дмитро; Степанків , Володимир (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Забезпечення високої ефективності господарської діяльності потребує перманентного розвитку її суб’єктів [1, 2], що, серед іншого, викликає необхідність формування потенціалу економічного розвитку цих суб’єктів [3–6] та провадження ними інвестиційно-інноваційної діяльності [7–10], зокрема здійснення технологічного оновлення [11–16] та реалізації ресурсозберігаючих програм і проєктів [17–20]. Однак, необхідною є попередня розробка суб’єктами бізнесу стратегій свого розвитку [21, 22]. Така стратегія, серед іншого, повинна передбачати можливість підвищення конкурентоспроможності компаній [23–25]. Це, своєю чергою, потребує виділення основних чинників формування конкурентних переваг суб’єктів господарювання. При цьому варто виділити три типи конкурентоспроможності підприємств, а саме: