СУДНО В ПРОЦЕСІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЯК ЕЛЕМЕНТ ЕРГАТИЧНОЇ ТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ - Мельник , Олексій; Волошин , Андрій; Бичковський , Юрій; Щенявський , Геннадій (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2022)
З точки зору безпечної експлуатації судна та створення комфортних умов для трудової діяльності екіпажу актуальним та важливим є комплексне вивчення ергатичної системи, елементами якої є «людина – виробниче середовище». З урахуванням тієї обставини, що сучасне виробництво транспортних операцій у світі стає все більш автоматизованим, на людину як оператора системи все більшою мірою покладаються функції управління. Організація робочого процесу оператора, що комплексно враховує характер діяльності, умови праці, психофізіологічні можливості, є предметом ергономіки. В умовах експлуатації судна або під час транспортного процесу всі компоненти цієї системи перебувають у тісному взаємозв’язку та впливають на безпеку судна, ефективність його операцій, працездатність та здоров’я людини, як оператора системи.