ДУХОВНА ДИНАМІКА ХРИСТИЯНСЬКОЇ ТЕОЛОГІЇ: ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ - Мартишин , Д. (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Християнська теологія — це не лише частина духовно-релігійного і містичного досвіду, а й розгорнута система інтелектуальних переконань, теоретичний концепт пізнання і розуміння світу. Християнська доктрина (вчення) є синтезом філософії, історії, логіки, біблійного одкровення, молитовного досвіду подвижників віри та благочестя, культурології та релігієзнавства. І, звичайно, всі ці доктрини (соціальне вчення церкви, апологетика) відносні, вони проходять свій шлях еволюції, розвитку та інтеграції до багатогранних процесів людського буття. Умовно зазначимо, що «еволюція християнської віри», «становлення та розвиток доктрини» християнства з часом прямо приходять до необхідності трансформації теологічних пояснень і тлумачень багатьох попередніх фундаментальних і найважливіших понять у догматиці, історії, канонічному праві і навіть у релігійній етиці [4-5].