ХАРАКТЕРИСТИКА ПОКАЗНИКІВ ГУМОРАЛЬНОЇ ЛАНКИ ІМУНІТЕТУ В НОВОНАРОДЖЕНИХ НА ТЛІ НЕСПРИЯТЛИВИХ ПЕРИНАТАЛЬНИХ ЧИННИКІВ - Чумак , Ольга; Волоха , Алла (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Вступ. Дослідження впливу несприятливих перинатальних чинників на імунологічний статус новонароджених є актуальною проблемою сучасної педіатрії, дитячої імунології та перинатальної медицини. Біосоціальні фактори, як-от соціально-економічний статус, наявність хронічних захворювань у матері, рівень освіти, а також медичні ускладнення під час вагітності та пологів, суттєво впливають на формування імунної системи новонароджених [6, 7]. За даними іноземних і вітчизняних дослідників до 30% новонароджених, матері яких зазнали ускладнень під час вагітності, демонструють знижені показники, як клітинної, так і гуморальної ланки імунітету [1, 2, 3, 4, 5].