ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ТА ЛІКУВАННЯ ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ У ВАГІТНИХ - Юрко , Катерина; Неменко , Валерій; Соломенник , Ганна (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) є однією з найпоширеніших причин захворюваності серед населення, особливо в осінньо-зимовий період [1]. Незважаючи на те, що вони характеризуються здебільшого легким, сприятливим перебігом, існують певні категорії населення, в яких ці захворювання можуть призводити до тяжких наслідків [2]. До групи підвищеного ризику як щодо сприйнятливості до інфекції, так і щодо ймовірності виникнення ускладнень, належать вагітні жінки [3]. Це зумовлено фізіологічними змінами в імунній системі, які відбуваються під час вагітності [4]. Відомо, що ГРВІ може ускладнювати перебіг вагітності, впливати на плід та перебіг пологів [5]. До того ж, враховуючи необхідність зниження медикаментозного навантаження на вагітну, вибір методів лікування є вельми обмеженим і має бути особливо ретельним [6]. Дослідження особливостей перебігу та терапії ГРВІ у вагітних дає змогу підвищити рівень медичної допомоги та знизити ризики для матері та дитини.