АНАТОМІЧНА БУДОВА ТА ФІЗІОЛОГІЯ ДЕЯКИХ ОРГАНІВ ДИХАННЯ СВИНЕЙ - Плюта, Лариса (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
В статті розглядали повітроносні шляхи органів дихання свиней, а саме будову трахеї клінічно здорових свиней з використанням комплексу стандартних морфологічних методів досліджень. Трахея розташована в ділянці шиї та в грудній порожнині. Її функція проводити повітря з гортані в бронхи та респіраторні відділи легень та з легень в гортань, а також запобігати потраплянню чужерідних чинників в бронхи та респіраторні відділи легенів. Розташована трахея у свиней разом з стравоходом у відповідній трахейно-стравохідній борозні, в вентральній частині шиї тварини, а далі продовжується в грудну порожнину. Вона починається від кільцеподібного хряща гортані і закінчується роздвоєнням на два головних, або основних бронхи правий та лівий, які розгладжуються в легенях і утворюють бронхіальне дерево. Місце поділу трахеї на два бронхи називається біфуркація. Відмінністю в анатомічній будові трахеї у свиней є те, що перед роздвоєнням трахеї у свиней в праву легеню відходить трахейний бронх. Трахея складається з незамкнених трахейних кілець, які в свиней заходять один за один. Кількість хрящів може бути до тридцяти шести. В основі їх лежить гіаліновий хрящ, що забезпечує відкритий просвіт в трахеї. Трахейні кільця свиней з’єднуються один з одним кільцеподібними зв’язками.