ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ В ДЕМОКРАТИЧНІЙ ПРАВОВІЙ ДЕРЖАВІ - Наливайко, Олег (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
У контексті сучасної демократичної правової держави забезпечення публічної безпеки набуває особливого значення як елемент національної безпеки, фактор стабільності суспільного розвитку та передумова реалізації прав і свобод людини. Центральне місце в системі гарантування публічної безпеки посідає поліція як суб’єкт виконавчої влади, наділений публічно-владними повноваженнями. Ефективність діяльності поліції безпосередньо залежить від якості правового регулювання її функцій, меж втручання у сферу прав і свобод громадян, а також від чіткості правових механізмів, що забезпечують легітимність, пропорційність та підконтрольність її дій.