ВІЙНА ПРОТЯГОМ УСЬОГО ЖИТТЯ: ДОВГОТРИВАЛИЙ СТРЕС ТА ВІРУС ПАПІЛОМИ ЛЮДИНИ ЯК ОСНОВНІ ФАКТОРИ РИЗИКУ РАКУ ШИЙКИ МАТКИ - Рибін, Андрій; Кузнецова, Ольга; Замишляк, Вікторія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
В останні роки онкологічні захворювання у жінок мають тенденцію до стрімкого поширення як у мирні часи, так безумовно під час війни. Спадковість, генетичні мутації, вірус папіломи людини (ВПЛ), шкідливі звички залишаються основними факторами, що сприяють захворюваності на рак шийки матки (РШМ) в усьому світі, і прогнози передбачають, що глобальна захворюваність продовжуватиме зростати щонайменше протягом наступних двох десятиліть якщо війна буде продовжуватися.