ВИКОРИСТАННЯ ОПИТУВАЛЬНИКІВ SGRQ ТА SF-36 В ОЦІНЦІ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ПАЦІЄНТІВ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ ТА ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ - Акімова, Лілія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Оцінка якості життя пацієнтів в сучасній медицині має велике значення. Пацієнтоорієнтована модель клінічної практики акцентує увагу не тільки на обʼєктивних показниках лабораторної та інструментальної діагностики, що відображають активність хвороби, але й на субʼєктивних відчуттях та загальному самопочутті пацієнта, вираженням яких і є інтегративний показник якості життя. Велика кількість захворювань може викликати виражене зниження якості життя. До числа цих хвороб беззаперечно входять гіпертонічна хвороба (ГХ) та хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), які до того ж є одними з найбільш поширених захворювань в терапевтичній практиці, а тому вносять вагомий внесок у рівень загального популяційного здоровʼя.