ТРАНСФОРМАЦІЯ МОНОМІСТ: УРБАНІСТИЧНІ НАРАТИВИ ТА СОЦІОКУЛЬТУРНІ ВИКЛИКИ - Діденко, Катерина; Гелла, Олена (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
Для ХХ століття була характерна активна урбанізація, одним із важливих напрямів якої стало створення мономіст. Визначальною ознакою таких міст була наявність містоутворюючого підприємства, яке визначало не лише економічний розвиток, а й соціальну та культурну структуру міста. Мономіста будувалися навколо великих промислових чи енергетичних об’єктів, а їхній розвиток безпосередньо залежав від життєвого циклу цих підприємств.