ПОЛЬОВИЙ СТАТУТ АРТИЛЕРІЇ FM 6-101 АРМІЇ США – ОСНОВА РОЗВИТКУ ТЕОРІЇ ВІЙСЬКОВОГО УПРАВЛІННЯ РАКЕТНИХ ВІЙСЬК І АРТИЛЕРІЇ РАДЯНСЬКОЇ ДОБИ - Ріман, Олексій; Головченко, Олег; Линок, Назар; Остапенко, Андрій (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
На основі прикладних досліджень з теорії військового управління (за видами збройних сил), проведених у Національному університеті оборони України, встановлено, що одним із можливих ключових інструментів максимізації ефективності функціонування центру об’єднаної вогневої підтримки в цілому та результативності вогневої підтримки ракетних військ і артилерії в операції (бою) зокрема є введення в теорію військового управління (за видами збройних сил) поняття “відносин підтримки”. Водночас на цей час такі науково обґрунтовані пропозиції (рекомендації) зустрічають певний супротив зі сторони практиків. В статті методом аналізу досліджено положення Бойового статуту польової артилерії армії США “Тактика та прийоми управління дивізіоном і батареєю на механічній тязі” (FM 6-101), виданого Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу збройних сил СРСР у 1947 році, який, на думку авторів, слугував основою для розвитку теорії військового управління ракетних військ і артилерії радянської доби за аспектом планування загального та безпосереднього вогневого ураження противника в операції (бою).