ОПТИМІЗАЦІЯ МУЛЬТИМОДАЛЬНИХ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ МЕХАНІЗМІВ УВАГИ ДЛЯ КЛАСИФІКАЦІЇ СТАДІЙ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Рудой, Валерій (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
У роботі запропоновано метод класифікації стадій цукрового діабету з використанням мультимодальної нейронної мережі з механізмом уваги (MMN-Attn). Використано набір даних Pima Indians Diabetes, що включає лабораторні, демографічні дані та фоторетинограми. Проведено нормалізацію, заповнення пропусків та комплексну аугментацію зображень. Порівняно три архітектури: CNN, MMN та MMN-Attn. Оптимізована модель показала точність 97,8%, F1-score 0,974 та AUC 0,98, що підтверджує ефективність інтеграції різнорідних даних і механізму уваги для підвищення узагальнювальної здатності та точності автоматизованої діагностики цукрового діабету.