ДИЗАЙН ШРИФТОВОГО ПЛАКАТА В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ГРАФІЦІ: СИНТЕЗ АКАДЕМІЧНИХ ТРАДИЦІЙ ТА ІННОВАЦІЙ (НА ПРИКЛАДІ СТУДЕНТСЬКИХ РОБІТ ХДАДМ) - Ісмайлова, Марія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2025)
У статті досліджено еволюцію шрифтового плаката в контексті сучасного українського графічного дизайну, аналізуючи роботи студентів Харківської державної академії дизайну і мистецтв (ХДАДМ) під керівництвом Ісмайлової М. С. Визначено та проаналізовано ключові стилістичні напрямки — від мінімалізму та функціоналізму до експериментальної типографіки та цифрового футуризму, — з’ясовано їхній безпосередній зв’язок із класичними теоретичними засадами (принципи функціоналізму Й. Мюллера-Брокманна) та постмодерністськими концепціями (деконструкція тексту Д. Карсона). Доведено, що студентські проекти ефективно інтегрують глибокі академічні знання та новітні цифрові технології, формуючи актуальну візуальну мову, яка відображає пошуки ідентичності в сучасному українському мистецтві.