МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УЗАГАЛЬНЮЮЧОГО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Ємельянов , Олександр (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2022)
До найважливіших характеристик господарської діяльності підприємств варто віднести її економічну ефективність [1–4]. Оцінювання цієї характеристики потребує, зокрема, інформації про економічні результати діяльності підприємств [5–7] та їхнє ресурсне забезпечення [8–10]. При цьому оцінювання економічної ефективності функціонування компаній повинно стосуватися усіх видів економічних ресурсів, насамперед, людських [11, 12], фінансових [13–15], енергетичних [16–19] та технічних [20–23]. Також окрему увагу необхідно приділяти ретельному оцінюванню економічної ефективності інвестиційних проєктів, реалізація яких передбачається [23–25]. Проте постає проблема узагальнюючого вимірювання рівня економічної ефективності діяльності суб’єктів господарювання. Таке вимірювання потребує побудови індикатора, який би одночасно враховував ефективність застосування усіх основних видів виробничих та фінансових ресурсів підприємств.