IL-6: ВІД АРТРИТУ ДО CAR-T-КЛІТИННОЇ ТЕРАПІЇ ТА COVID-19 - Братчук , Кирило; Оксененко , Юлія; В’юн , Тетяна (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2022)
IL-6 діє не лише на імунну систему, але й майже на всі тканини та клітини, включаючи печінку, кістки, м’язи, кровотворні клітини та нейрональну тканину. У клітинах печінки IL-6 діє як фактор, що стимулює гепатоцити, індукує різні білки гострої фази, такі як С-реактивний білок (CRP), фібриноген і гепсидин, і пригнічує вироблення альбуміну. Завдяки своїй унікальній рецепторній системі, що складається з двох поліпептидних ланцюгів, IL-6 зв’язується з 80-кДа рецептора IL-6 (IL-6R), отриманий комплекс IL-6–рецептор димеризується з gp130, після чого сигнали можуть трансдукуватися через gp130. IL-6 здатний виконувати широкий спектр біологічних функцій у всьому організмі та є плейотропним цитокіном.