РОЗПОВСЮДЖЕНІСТЬ СИМПТОМІВ ГАСТРОЕНТЕРИТУ СЕРЕД СТУДЕНТІВ - Волков , Ігор; В’юн , Тетяна (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2022)
Актуальність. У холодну частину року значно зростає захворюваність на гастроентерит. Гастроентерит – захворювання шлунку і тонкого кишечника запального характеру, що супроводжується діареєю, блювотою, абдомінальними болями та гіпертермією. Етіологічними факторами, що викликають захворювання, вважають віруси – зокрема ротавірус, аденовірус, бактерії – кампілобактерії, сальмонели і шигели [1]. Також захворювання здатні викликати найпростіші. Існують і неінфекційні варіанти даного захворювання – зокрема після вживання НПВС. Типовими проявами захворювання є нудота і діарея, можуть з’являтись головний та м’язовий біль, гіпертермія [2]. Лікування захворювання спрямоване на регідратацію, створення дієтичного раціону. У важких випадках використовують антибіотики, протиблювотні, протидіарейні засоби [3].