ЗАСТОСУВАННЯ НОРМАЛІЗОВАНОГО ДИФЕРЕНЦІЙНОГО ВЕГЕТАЦІЙНОГО ІНДЕКСУ ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ВМІСТУ ГУМУСУ В ҐРУНТАХ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Вожегова , Раїса; Лиховид , Павло (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Використання нормалізованого диференційного вегетаційного індексу (NDVI) в аграрній науці та практиці вже давно не обмежується встановленням стану рослинного покриву. Він знайшов своє застосування в картографуванні сільськогосподарських угідь, фенологічному моніторингу посівів, прогнозуванні врожайності культурних рослин, моніторингу несприятливих метеорологічних явищ, деградаційних проявів, тощо [1–4]. Ще одним перспективним напрямком використання даного вегетаційного індексу може бути встановлення властивостей ґрунтового покриву, зокрема, вмісту поживних речовин і гумусу, а також меліоративних властивостей [5–7]. Наші пілотні дослідження, виконані для ґрунтового покриву Херсонської області в цілому, підтвердили перспективність даного напрямку науково-пошукової роботи [8]. Втім, цікавість викликає можливість більш точного дистанційного визначення вмісту гумусу в ґрунтах у межах окремих локальних сільськогосподарських підприємств і установ, оскільки на регіональному рівні точність математичної оцінки вмісту гумусу була середньою. Дана робота присвячена питанню супутникового моніторингу вмісту гумусу в ґрунтах дослідних полів Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН (колишній Інститут зрошуваного землеробства НААН), які розташовані у Херсонській області.