ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНЮВАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ УСТАНОВ НІДЕРЛАНДІВ - Артюшенко , Віктор (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Процедура оцінювання ефективності діяльності наукових установ використовується у більшості провідних європейських країн та країн світу. За кількома винятками, основні компоненти систем оцінювання залишаються в основному незмінними з початку перших проб у 1980-х роках. Тим не менш, деякі країни знаходяться у постійному пошуку нових форм цих систем з метою відобразити те, як наука ведеться сьогодні. Зміни у формах процедури оцінювання були прискорені такими ініціативами, як Декларація Сан-Франциско 2013 року про оцінку наукових досліджень, Лейденський маніфест 2015 року щодо показників дослідження та Принципи Гонконгу 2020 року щодо оцінювання дослідників [1]. В Україні процедуру оцінювання було запроваджено у 2016 р. в Національної академії наук України рішенням Президії НАН України [2]. В основу «Методики оцінювання ефективності діяльності наукових установ Національної академії наук України» [3] було покладено методику оцінювання наукових установ всесвітньо відомої Асоціації Лейбніца (Германія) [4]. Однією з країн Європи, які активно використовують процедуру оцінювання результатів діяльності наукових установ та постійно її вдосконалюють, є Нідерланди.