ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ В УКРАЇНІ - Костів , Андрій; Костів , Микола; Семенович , Анастасія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Цукровий діабет (ЦД) відноситься до групи захворювань, які впливають на використання організмом цукру (глюкози). Глюкоза є важливим джерелом енергії для клітин, які утворюють м’язи та тканини. Це також основне джерело палива для мозку. Основна причина ЦД залежить від типу, але незалежно від того який тип ЦД, він призводить до надлишку цукру в крові. Надлишок цукру в крові може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Хронічні захворювання діабету поділяються на ЦД 1 типу та 2 типу. Потенційно оборотні стани діабету включають переддіабет і гестаційний діабет.