СПОРТИВНІ ЄДИНОБОРСТВА В ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ СТУДЕНТІВ - Литвиненко , Андрій (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
З кожним роком в світі спостерігається стійке зростання популярності спортивних та бойових єдиноборств серед студентської молоді. Основними мотивами до початку занять в спортивних клубах та секціях з єдиноборств є прагнення до оволодіння ефективними прийомами самозахисту, зміцнення здоров’я та підвищення рівня фізичної підготовленості. Наші дослідження навчального процесу з фізичного виховання Харківського національного університету радіоелектроніки показують чітку тенденцію до зростання кількості студентів, які обирають спеціалізацію «спортивні єдиноборства» на академічних заняттях та спортивних секціях: кікбоксингу, боксу, самбо та дзюдо. В останнє десятиліття особливу зацікавленість студентів викликають українські сучасні національні види спортивних єдиноборств – хортинг та козацький двобій, розвитку яких, викладачі уділяють підвищену увагу, зважаючи на їх великий спортивний та виховний потенціал. Статистичні дані, отримані кафедрою фізичного виховання та спорту, вказують на те, що 32 % студентів займаються ударними видами єдиноборств, 30 % - боротьбою і 38% змішаними видами єдиноборств, в яких поєднується ударна та борцівска техніка ведення поєдинку.