АРТ-ЕПІСТЕМНА СКЛАДОВА НАЦІЄТВОРЕННЯ - Протас , Марина (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Історично процес націєтворення містив однією з вагомих складових культурно-мистецьку епістему, яка візуалізує складні самоідентифікаційні когніції суверенної спільноти громадян, що уявляє себе, за висловом І. Франка, «суцільним культурним організмом», відповідальним за власне політичне буття. Досвід України був і залишається тому яскравим прикладом, невипадково його не оминув в своїх теоретичних міркуваннях Бенедикт Андерсон, пригадуючи роль І. Котляревського в затверджені української літературної мови, що суттєво вплинуло на формування національної ідентичності [1]. Тож сьогодні в час російсько-української війни про випробування націєтворчих енергій говорять багато вітчизняних та закордонних аналітиків, серед яких Етьєн Балібар, Тімоті Снайдер, Енн Аппелбаум, Мирослав Чех та багато інших. Відповідно є сенс переосмислювати й мистецьку свідомість специфічним різновидом когнітивно-лексичного самовиявлення нації, що візуалізує сутнісні ідентифікаційні енергії.