РАДІОАКТИВНЕ ЗАБРУДНЕННЯ НАСОСНО-КОМПРЕСОРНИХ ТРУБ НАФТОГАЗОВИДОБУВНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Воробйов , Олег (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
На території України є три нафтогазоносні басейни: Східний (Дніпровсько-Донецький), Західно-Карпатський і Південно-Причорноморський. Їх родовища налічують майже 400 покладів нафти і природного газу. Загальновідомо, що ключовим елементом економіки країни є паливно-енергетичні ресурси та промислова діяльність пов’язана із видобутком зазначених ресурсів. Популяризація альтернативних джерел енергії, поступовий перехід на «зелену» економіку та дестабілізація державного енергетичного ринку, призводить до поступового зменшення показників видобутку нафти та газу. Однак, це не полишає проблемного кола питань щодо забруднення відпрацьованими насосно-компресорними трубами радіонуклідами природного походження.