СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ХАРЧУВАННЯ В АСПЕКТІ ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ КЛІНІЧНА НУТРИЦІОЛОГІЯ СТУДЕНТАМ МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Андреєва , Тетяна; Білан , Ольга (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Якщо запитати будь-якого лікаря про харчування, то відповідь буде однаковою - однією з найголовніших складових здорового образу життя є правильне харчування. «Два яблука в день залишає вашого лікаря без роботи» — це прислів’я дуже яскраво описує, як збалансоване харчування допомагає запобігти розвитку цілого ряду хронічних захворювань. Їжа в організмі людини має багатофункціональне значення і забезпечує організм пластичними речовинами для побудови нових клітин і тканин, є джерелом енергії, яка необхідна для забезпечення життєдіяльних процесів в організмі, для виконання розумової і фізичної роботи та ін.. Неодмінною умовою доброго здоров’я, гармонійного розвитку і високої працездатності є правильне харчування з урахуванням віку, статі, умов життя, праці та побуту, що забезпечує постійність внутрішнього середовища організму людини, діяльність різних органів і систем. З іншого боку, неправильне харчування значно знижує захисні сили організму і працездатність, порушує процеси обміну речовин, веде до передчасного старіння. Неправильне харчування може сприяти виникненню багатьох захворювань, в тому числі і інфекційного походження через схильність ослабленого організму до будь-якого негативного впливу, призводить до нездатності ослабленого організму протистояти дії патогенів.