ВИЗНАЧЕННЯ КРИТЕРІЇВ УХВАЛЕННЯ РІШЕНЬ ПРО ПОЗИКОВЕ ФІНАНСУВАННЯ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ПРОЄКТІВ ПІДПРИЄМСТВ - Ємельянов , Олександр (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Суттєве нарощування величини фінансово-економічних результатів господарської діяльності потребує впровадження на підприємствах заходів із забезпечення їхнього економічного розвитку [1, 2], зокрема шляхом належної реалізації інвестиційного та інноваційного потенціалу компаній [3, 4]. Така реалізація відображається, передусім, у впровадженні різноманітних нововведень [5–7] та у зростанні виробничих можливостей суб’єктів бізнесу [8–10]. При цьому, як правило, відбувається зниження питомих витрат ресурсів підприємств [11–13], що є наслідком запровадження на них ресурсозберігаючої моделі економічного зростання [14–16]. Ця модель формується на засадах економного використання виробничих ресурсів підприємств [17–19], зокрема енергоносіїв, і за необхідності може потребувати державної підтримки здійснення енергозберігаючих інвестиційних заходів [20–24]. Загалом, належне фінансове забезпечення цих заходів є однією з головних умов їх успішної реалізації. Зокрема, важливим інструментом такого забезпечення є позикове фінансування [25]. Водночас, його застосування потребує проведення попереднього обґрунтування доцільності такого фінансування.