ЯПОНО-АМЕРИКАНСЬКИЙ АЛЬЯНС В ГЕОПОЛІТИЧНИХ СТРАТЕГІЯХ ТОКІО - Лебеденко , Світлана (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Сполучені Штати Америки є чи не найголовнішим партнером Японії, який має значний вплив на зовнішньополітичний курс сучасного Токіо. Країни встановили офіційні дипломатичні відносини ще в середині XIX століття, проте під час Другої світової війни вони були зруйновані, зокрема через напад Японії на Перл-Харбор. Налагодити звʼязки вдалось на початку 1950-х рр., коли країни встановили мирний договір. Відтоді Японія була включена до сфери впливу Сполучених Штатів, які суттєво посилили свій вплив в Азійсько-Тихоокеанському регіоні і взяли курс на поступове відновлення японських потужностей у сфері промисловості. Сьогодні Японія та США є країнами, які суттєво впливають на процеси, що мають місце не лише в АТР, а й у всьому світі.