ICC CASE MATRIX: МОЖЛИВИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Пашковський , Микола (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Російська агресія проти України, що триває з лютого 2014 року, супроводжується масовим вчиненням російськими військовими та іншими агентами російської федерації грубих порушень міжнародного гуманітарного права (МГП), що в міжнародному кримінальному праві кваліфікуються як воєнні злочини, а за ст. 438 КК України – як порушення законів та звичаїв війни. З широкомасштабним збройним вторгненням росії в Україну, що розпочалося 24 лютого 2022 року, зріс і масштаб вказаних порушень, як в кількісному, так і географічному вимірах та в оцінці завданої шкоди життю і здоров’ю цивільного населення і захисників України, їх власності, економіці України, що порушує питання про забезпечення відповідальності осіб, які причетні до цих порушень.