ПСИХОСОМАТИКА. ПЕРЕБІГ НЕДУГ ТА ПРИЧИНИ ЇХ ВИНИКНЕННЯ - Кітчак , Назар; Тимощук , Віталій; Момоток , Юлія (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Психосоматика – це міждисциплінарна наука, що знаходиться на стику психології та медицини, яка описує особливість виникнення хворобливих станів тіла людини безпосередньо не через фізичні зумовленості, а через специфіку роботи психіки під час стресових ситуацій, що якраз і спричиняє фізичні недуги. Одна із головних причин психосоматичних захворювань криється в особистісній реакції індивіда на стресові ситуації. В свою чергу, патерн поведінки закладається в дитинстві вихованням батьків чи опікунів, що звертає нас до теорії Фройда. Стрес з’являється у невідповідних та завищених очікуваннях щодо реальності, тобто відбувається конфлікт «Супер его» із «Его». Якщо цей конфлікт є не усвідомленим, де не застосовані жодні стратегії копінгу, конфлікт переноситься на рівень «Воно», тобто відбувається механізм витіснення із подальшою соматизацією [1].