РЕЗИСТЕНТНА ГІПЕРТЕНЗІЯ: ВИЗНАЧЕННЯ, ПОШИРЕНІСТЬ, ФАКТОРИ РИЗИКУ, ПРОГНОЗ ТА НАСЛІДКИ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ - Завгородня , Аліна (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2023)
Вступ. Резистентна гіпертензія - тяжке захворювання, яке зустрічається близько у 9-18% пацієнтів з гіпертонічною хворобою. Через більш високий серцево-судинний ризик це захворювання вимагає спеціальної діагностики та лікування. Гетерогенна етіологія, фактори ризику та супутні захворювання резистентної гіпертензії вимагають ретельної оцінки для підтвердження діагнозу та вибору кращих варіантів лікування, які мають враховувати зміни способу життя, а також фармакологічне та інтервенційне лікування.