ВОДНІ ПЕРЕШКОДИ: ЇХНЯ РОЛЬ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ВІЙНИ - Денисов , Ігор; Гаврилович , Олександр (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Вагоме стратегічне значення сьогодні мають водні перешкоди, такі як річки, озера та канали. Саме вони створюють значні виклики для пересування підрозділів. Контроль над ними забезпечує перевагу в мобільності сил та засобів. Ріки (канали) порівняно легко приводяться в оборонне становище і тим самим підвищують стійкість оборони, дають можливість заощадити ресурс військ і сприяють зосередженню підрозділів на головному напрямку. Під час маневреної оборони або відступу війська використовують ріки (канали) в якості основних чи проміжних рубежів. При наступі війська змушені вирішувати непрості завдання - подолання цих рубежів. Для успішної реалізації цих дій інженерні війська повинні ефективно реалізувати ряд таких завдань: