АНАЛІЗ ЧИННИКІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЯКІСТЬ ВІДБОРУ КАНДИДАТІВ ДО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДИ - Сисолятін , Денис (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Аналізом існуючої системи кадрового менеджменту військовослужбовців, яка є перехідною (спільно із застарілими формами управління персоналом, такими як: порядок призначення військовослужбовців на посади, присвоєння військових звань, підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, використовуються новітні: удосконалена система атестування військовослужбовців, використання ІАС “Персонал” для підготовки пропозицій до кадрових рішень, удосконалений порядок формування Резерву кандидатів для просування по службі за рейтинговим принципом тощо) виявлено ряд суттєвих проблем, основними з яких є: