МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНА БУДОВА ШЛУНКУ СВИНЕЙ - Плюта , Лариса (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2024)
Шлунок свиней відноситься до органів травлення похідних передньої кишки свиней. Результатами отриманих досліджень встановлено, що будова основних анатомічних структур шлунку свиней відображає суттєві анатомічні та морфофункціональні його відмінності, що залежать від специфіки розвитку цих тварин. Проведені дослідження морфометрії, абрису органів передньої кишки свиней в статті описана будова шлунку. Шлунок свиней належить до похідних органів травлення передньої кишки і по класифікації це орган однокамерний, ставохідно кишкового типу будови, трубчастого типу будови, тобто пошарово його стінка має три оболонки. Шлунок свині виконує механічну та хімічну функції, розміщений впоперек черевної порожнини в лівому підребер’ї, а пілорична частини заходить в праве підребер’я. Шлунок свині це розширення кишкової трубки яке вміщає до дев’яти літрів хімусу. Він має вхідний отвір де в нього входить стравохід та вихідний отвір де починається дванадцятипала кишка, відповідно анатомічна назва кардіальний та пілоричний отвори. Відстань від одного отвору до іншого утворює дві кривини шлунку більшу та меншу. По них розташовані сальники більший з більшої кривини, а менший з меншої кривини. Ззовні шлунок вкритий серозною оболонкою яка і переходить в відповідні сальники згідно кривин. Середня оболонка це м’язова не посмугована тканина, розташована в три шари коловий, косий, поздовжній. Слизова оболонка в кардіальній частині немає залоз і формує у свиней дивертикул. Гістололгічно на слизовій розрізняють без залозисту частину, зону кардіальних залоз, зону пілоричних залоз та зону власне шлункових залоз, які виділяються функціональною та спеціалізованою різноманітністю притаманного їм шлункового соку.