СУЧАСНІ ПРИНЦИПИ ЛІКУВАННЯ МЕЛАНОМИ З УРАХУВАННЯМ МОЛЕКУЛЯРНОГО СТАТУСУ ПУХЛИНИ - Левик , О.; Чернявський , Д.; Кузьменко , В.; Білоброва , О. (Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», 2022)
Меланома – найбільш небезпечне злоякісне захворювання шкіри. На сьогоднішній день меланома характеризується агресивним перебігом та високою летальністю. Кожного року в Україні реєструють близько 5000 нових випадків меланоми. Згідно канцер-реєстру України у 2020 році було виявлено 6,8 випадків захворювання на меланому шкіри на 100 тис. населення, з яких 2,4 були летальними [1]. Згідно з міжнародними рекомендаціями хірургічне втручання залишається найбільш ефективним методом лікування пацієнтів з меланомою. Проте, ізольоване хірургічне лікування не гарантує одужання пацієнта на розповсюджених стадіях, тому є необхідним проведення комплексного лікування. Враховуючи необхідність адекватного вибору додаткового методу лікування у пацієнтів з 3 та 4 стадіями меланоми шкіри та меланоми без первинно виявленої локалізації, питання визначення мутацій задля призначення таргетної та імунотерапії є досить актуальним.